Chihuahua informatie deel 1

Is een Chihuahua geschikt voor u en uw gezin?

Informatie op internet
Online zijn er de nodige “kies een hond” testen te vinden, maar jammer genoeg zijn de meeste niet echt goed in staat om aan te geven welk hondenras nou echt het beste bij u past. Wel zijn er veel websites met goede inhoudelijke informatie over de verschillende rassen, hun karakters en waar u qua “onderhoud” rekening mee moet houden.

Kijk bijvoorbeeld eens bij de Raad van Beheer of het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Ook heel informatief zijn de video’s van de serie Dogs 101 van Animal Planet (Engels, geen ondertiteling). Met hier de aflevering over de Chihuahua.

Langhaar of korthaar?
Als u heeft besloten op zoek te gaan naar een Chihuahua, is de volgende vraag: een korthaar of een langhaar. Dit is eigenlijk vooral een persoonlijk keuze. Behalve dat een langhaar iets meer onderhoud vraagt, zijn er verder geen wezenlijke verschillen tussen beide ‘variëteiten’. Kortharen worden veelal als “wat feller” betiteld, terwijl langharen over het algemeen “iets zachtaardiger” overkomen. Maar deze algemene kwalificaties, verschillen vervolgens ook weer net zo makkelijk per individuele hond.

Reutje of teefje?
Ook zult u moeten bedenken of u een reutje (mannetje) of een teefje (vrouwtje) wilt aanschaffen. Vaak wordt beweerd dat teefjes liever zouden zijn dan reuen. Dit kan voor een aantal rassen misschien gelden, maar niet voor de Chihuahua. Beiden zijn even aanhankelijk en temperamentvol.

Bij reutjes moet u er wel rekening mee houden dat zij soms wel eens de neiging hebben om op ongewenste plaatsen te markeren. Ze doen dit door hun pootje op te tillen en een plasje achter te laten. Vooral in het gezelschap van soortgenoten en van teefjes in het bijzonder.

Een betrouwbare fokker zoeken
Uiteraard is een goede Chihuahua fokker lid van de NCC. De adverterende fokkers vindt u  in het fokkersoverzicht. Wilt u weten of een fokker lid is van de NCC, maar staat hij niet in deze lijst? U kunt altijd via de mail of telefonisch contact met ons opnemen voor navraag.

NCC fokkers
Een NCC fokker houdt zich altijd aan het fokreglement, fokt alleen pups met een NHSB stamboom en zorgt voor de noodzakelijke testen, inentingen en ontwormingen. De pups worden gechipt, hun DNA gecheckt en hebben altijd een Europees dierenpaspoort. Ook verkoopt hij geen pups bij opbod op veilingsites, maar werkt met vaste prijzen.

Altijd op bezoek
Koop nooit ongezien een pupje of van alleen een foto. Ga altijd op bezoek bij de fokker. Bezorging aan huis of onderweg bij een benzinestation is af te raden. Bekijk zelf of de omgeving waar de pups opgroeien schoon, fris en netjes is. Bij pups tot een week of tien moet ook altijd de moederhond aanwezig zijn. Tijdens uw bezoek aan de fokker kan deze u ook al het nodige vertellen over het karakter en gedrag van de pups.

Wannabe Chihuahua’s
Er worden op internet heel veel pups aangeboden als Chihuahua, maar alleen met een stamboom kunt u nagaan of dit waar is. Hondjes zonder stamboom kunnen een mix van allerlei onbekende achtergronden zijn.

Wat kost de aanschaf van een Chihuahua?
Er bestaan geen richtprijzen voor de aanschaf van Chihuahua’s. Iedere fokker bepaalt zijn eigen prijzen. Daarbij wegen ook zaken als de kosten van de dekking, grote van de kennel en het aantal pups natuurlijk mee.

De prijs hangt ook samen met de eventuele fok- en tentoonstellingswaarde van de pup. Zo zal een hondje, waarvan de fokker op tentoonstellingen veel verwacht of die voor de fokkerij waardevol zou kunnen worden, duurder zijn dan een “gewone huishond”.

Het uitzoeken van een pup
Gezonde pups zijn levendig en vooral nieuwsgierig. Meestal zult u geen ruime keus hebben, de nesten van de Chihuahua’s tellen gemiddeld 3 à 4 pupjes.

Verder moet u letten op een vlak aaneenliggende glanzende vacht, zonder onregelmatigheden of kale plekken. De oogjes zijn schoon en kijken helder de wereld in.

Ook de oren zijn schoon en er kleeft geen vuil aan staart of achterpoten. Dit laatste kan wijzen op diarree. De pup staat stevig op zijn pootjes, die ook mooi recht zijn. Een pupje hoort niet mager te zijn, met een te dikke buik. Dan kan sprake zijn van een worminfectie. Ook hoesten en niezen doet een gezonde pup niet.

Pas als u zich overtuigd heeft dat alles goed zit, kunt u besluiten tot de aanschaf van een pup. Bij het ophalen van de pup vult u samen met de fokker een formulier in, waarmee u als eigenaar van uw nieuwe huisgenoot wordt geregistreerd.

Wel of geen koopcontract?
De fokker is niet verplicht om gebruik te maken van een koopcontract. Veel van uw rechten als koper en zijn verplichtingen als verkoper zijn al in de wet geregeld. Het is aan u of u in zee gaat alleen met of ook zonder een samen ondertekend koopcontract.